Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Élet és ének SM-mel – Az SM Világnap Gödöllőn
  [2017.07.18.] - SM - Hírkategória: Általános

  Május utolsó szerdáján  -2017. május 31. (szerda) - idén is nagyszabású SM világnapi rendezvényre várta a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA)a sorstársakat és hozzátartozóikat.

  Idén immár kilencedik alkalommal rendezték meg világszerte a Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapját. Mint minden világnapnak, ennek is az a fő üzenete, hogy figyeljünk azokra, akiket ezen a napon ünneplünk, ismerjük meg mindennapjaikat, az élethelyzetüket, találkozzunk, beszéljünk, jelezzük egymás számára, hogy fontos az ügy és fontosak ők.

  Ez történt ezen a napon is. A korábbi helyszínek patinás épületei után egy újabb különleges helyen: a gödöllői gödöllői Grassalkovich Királyi Kastély Lovardájában rendezték meg az eseményt. Erre a jelenségre dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, az MSMBA Orvosi Tanácsadó Testület elnöke,  lapunk orvos-szakértője is felhívta a figyelmet, elismerve a szervezők erőfeszítéseit ez ügyben.

  A Lovardáról:  A hatalmas falakon gyönyörű, impozáns képek, előkelő kisugárzás mindenhonnan és persze akadálymentes, klimatizált épület, ami a nyárias kánikulában, az azt nehezen viselő betegeknek mindenképpen jól eshetett.

  Az idei világnap mottója egyszerű és nagyszerű volt: Élet az SM-el. A hazai világnapi rendezvényt szervező Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány is e jelmondat jegyében tartotta rendezvényét. Az egész napos eseményen az „ezerarcú kórral” élő SM-es emberek helyzetére igyekeztek ráirányítani az érdeklődők és a társadalom figyelmét.

  A Világnap  programja a tervezetthez képest hamarabb véget ért, így több idő jutott a tárlatvezetésre és a 3D-s filmnézésre.


  Az ország minden részéből érkeztek SM-betegek, együtt, közös kikapcsolódásként és feltöltődési lehetőségként, egymással való találkozást ünnepelni készen.

   

  Egészségügyi ESEMények a gödöllői Világnapon

   

  A köszöntések felemelő pillanatai után egy kisfilmet tekinthettek meg a résztvevők, ahol több SM_mel élő sorstárs életét is meg lehetett ismerni. Különböző megküzdési módokat mutattak be: a problémával való szembenézést, elfogadást, a lehetséges aktivitás megőrzését, mozgás, sokszínű magánélet  

  Az egész napos program két fő tevékenységre hívta fel a figyelmet: az aktív élet, a  lehetőségekhez képest való tevékenykedés illetve a közösségi élet, emberi kapcsolatok ápolása.

  A kisfilmet a Diagnózis Regionális Egészségügyi magazin készítette. Honlapjuk ITT található.

   

  A műsorban elhangzott, idézetekből néhány gondolat álljon itt is:

  „Az egyetlen érték, a bázis: az élet. A többi mind ebből az egyből következik. Használd ki életedet.”
  Hamvas Béla

   

  Ezután következtek az orvosi előadások: az első egy nagy ívű, címe: „Az SM kezelése: múlt, jelen, jövő, előadó: dr. Bencsik Krisztina neurológus, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának egyetemi docense”

  Ezt követte „Az agy egészsége, előadó: Dr. Rózsa Csilla osztályvezető főorvos, Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház Neurológiai Osztály”

  Az előadások diáinak megszerzése folyamatban van, ha megkapjuk, IDE feltöltjük. Köszönjük türelmüket.

   

  Királyi kultúra – zenei csemege

   

  Az előadások után a kulturális programok következtek. Az egyik egy 3D technikával készült film vetítése, a kastély barokk és királyi koráról, a másik pedig tárlatvezetés a királyi kastélyban. A város szerencsés adottságainak köszönhetően arra is mód volt, hogy aki akart, megnézhette a városközpontot, a nemrég felújított főteret, a finom fagylaltot áruló cukrászdákat, a Világbéke- gongot, vagy az egymást érő több szép parkot, patakkal, árnyas fákkal.

  A helyszínen volt Nagy Zoltán és Dávid Péter is, akik egy évvel ezelőtt mutatták be Ezerarcú társ címmel az SM – himnuszát. A művészekkel informális egyeztetés történt egy későbbi, Esélyegyenlőségi Napon való gödöllői fellépés lehetőségéről.

   

  A dalról:

   

  A betegséggel járó sokszínűségről és a csakazértis életigenlő hozzáállásról szól az The Ruling Passion zenekar sclerosis multiplex-dala, ami a 2016-os május 25-i világnapon debütált: Ezerarcú társ/Shine through.
  (Az azóta komoly nézettséget elért klip ITT érhető el Szöveg: Nagy Zoltán, Dávid Péter Zene: Dávid Péter . Ezerarcú társ-dalszöveg: ITT. A dalhoz kapcsolódó közösségi oldal ITT.)
  Ennek célja, hogy eljusson a sorstársakhoz, hogy erőt meríthessenek belőle a hétköznapi megküzdésekhez, ráirányítsák a reflektorfényt  a hazánkban kb. 8000 embert és családtagjaikat érintő  a figyelmet a sclerosis multiplexre, és az ezerarcú kórral együtt élőkre is több figyelem jusson, hisz a mindennapokban ők rengeteg nehézséget oldanak meg, megérdemlik a figyelmet!

   

  Jövőre újra lesz SM Világnap, és lesz erről tudósítás is!

   

  Fotó: Multiplex Magazin

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>