Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Önkéntesek segítenek az SM betegeknek
  Sikeres együttműködés Budapesten és Békés megyében (1. rész)
  [2011.11.23.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Idén májusban indult az egyeztetés, és lapunk megjelenésével egyidőben, 2011. decemberében kezdődik az érdemi munka a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) együttműködésében, amit önkéntes segítő hálózat felállítására indítunk, természetesen a SM betegek érdekében - kezdi Nadabánné Benyik Éva, az MSMBA ügyvezető tikára a projekt ismertetését.

  Hogyan kezdődött az együttműködés?
  Mivel ez az év, 2011 az „Önkéntesség Európai éve”, ezért a májusi SM Világnapi rendezvényünket mi is ennek a jegyében tartottuk. Tudjuk, hogy nagyon fontos lenne, hogy a halmozottan hátrányos SM-es emberek segítséget kapjanak egy jól működő önkéntes hálózat keretén belül. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, és meghívtuk Őket a budapesti világnapi rendezvényünkre, hogy élő kapcsolatot tudjanak kialakítani a helyi egyesületekkel és az SM betegekkel.
  Ezek után állapodtunk meg abban, hogy közös projektet indítunk. A nemzetközi szinten is jól ismert segélyszervezet több dologgal is segíti a munkát. Például a koordinálással, szemléletformálással, és önkéntes szervezési tapasztalataival, valamint társadalmi beágyazottságával járul hozzá a programhoz.

  MI a feladata a projektben az MSMBA-aktivistáinak?

  Az MSMBA a képzések szervezésében, az önkéntesek mobilizálásában, motiválásában és a betegekkel való kapcsolattartásban vesz részt, és biztosítja a projekt szakmai hátterét.

  Hol tart most, 2011. novemberében a szervezőmunka?

  Jelen időben a program keretén belül Békés megyében már kiküldtük a betegekhez a felmérőlapokat, melyek az állapotukra és a segítségkérésre vonatkoztak. A felmérőlapok kitöltve visszaérkeztek.
  - Az önkéntesek szervezése megkezdődött és jól halad. (szórólapok kihelyezése, médián keresztül: újság, rádió és tv riportok, főiskolák stb). A jelentkezések folyamatosan érkeznek. Jelenleg 22 önkéntes jelentkezett a megye azon településeiről ahonnan a betegek kérik a segítséget. Az önkéntesek oktatását november 20-30-a közé tervezzük. December elejével beindulhat a konkrét munka, és közben Budapesten is elindult a betegek és az önkéntesek szervezése.

  A program konkrét célja, hogy az önkéntesek segítsék az SM-betegeket. Ezen kívül jónéhány más cél is teljesül a jól szervezett együttműködésnek köszönhetően. Melyek ezek?

  - A projekt konkrét célja, hogy a létrehozott önkéntes hálózat hiánypótló segítséget nyújtson az adott területen élő SM betegeknek otthoni környezetükben, kiegészítve ezzel az otthonápolásban vagy szociális téren dolgozók munkáját és nem utolsó sorban a családokat.
  - További cél, hogy segítséget, támogatást kapjanak az SM egyesületekben dolgozó vezetők, munkatársak is munkájukhoz, illetve programjaik szervezésében.
  - Harmadik célként a program a lakosság szemléletformálást tűzi ki, amely segít abban, hogy Magyarország lakosai minél több információval rendelkezzenek a betegségről, és arról, hogy hogyan lehet a betegek életkörülményein javítani, pozitív irányban változtatni.

  - a Békésben és Budapesten elindult kezdeményezés melyik földrajzi irányban valósulhat még meg?
  Az önkéntes munkának is vannak költségei, azokra a megyékre tudjuk továbbterjeszteni, felállítani az önkéntes segítőhálózatot, ahol aktívan dolgoznak az egyesületvezetők, tudnak szponzorokat nyerni a programhoz, és természetesen nagyon fontos lenne az is, hogy legyenek megfelelő pályázati kiírások is, melyeket jó eséllyel lehet megpályázni.

  - Az MSMBA is tiszteletre méltó alapossággal és lelkesedéssel szervezi a betegekkel kapcsolatos civil együttműködéseket, programokat, képzéseket, stb. Mit gondol arról, hogy mi a szerepe az önkéntes munkának a krónikus betegek (SM-esek) életében? Konkrétan milyen segítséget fognak igénybe venni a rászorulók?

  Az SM betegeknek fizikális állapotuktól függően (és talán mindenkinek aki segítségre szorul) fontos a segítségnyújtás ahhoz, hogy a mindennapi életüket elfogadható szinten élhessék. Természetesen minden betegnek más az igénye, van akinek a környezete rendbetartására van szüksége, van akinek az ebédet kell elvinni és az étkezésnél segíteni, van akinek a gyógyszereit kell kiváltani, vagy a napi sétánál kell segíteni, de van olyan beteg is akinek „csak” a társaság a fontos. Tehát nagyon sokszínű segítséget kérnek és kaphatnak a betegek, de mindenképpen érezniük kell, hogy figyelnek rájuk és nem maradtak teljesen egyedül gondjaikkal.

  A hír 2. része olvasható itt >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>