Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Hogyan készüljünk az idei nyárra? - nyár SM-esen -
  [2011.06.15.] - Dr. Mátyás Klotild - Hírkategória: Általános
  „A melegben csökken az idegekben a vezetési sebesség, felerősítve az SM tüneteit.” Ez az unalomig ismert mondat, amelynek valóságát az SM betegek saját bőrükön is tapasztalják. Mégis, a legtöbb ember számára - legyen SM-es, vagy nem - az év jobbik szaka a nyár. Gyerekkorunk óta a pihenés, a szabadság gondolata társul hozzá. A napfény testet-lelket karbantartó erejére vágyunk egész télen. Ajánlott tartózkodni a túlzott besugárzástól és a túlhevüléstől, de egy óvatos napozás – kevés kivétellel - mindenkinek megengedett. Az elmúlt években egyre több adat szól az mellett, hogy a D-vitaminnak védő szerepe van a SM-ben. A D-vitamin bőrben való képződéséhez pedig napfényre van szükség. A napozás a reggeli, késő délutáni órákban ajánlott. Az első alkalmakkor használjunk naptejet! Napközben árnyékban, a déli órákban inkább bent tartózkodjunk.

  A meleg miatt érdemes a legnagyobb aktivitást (munka, sport) a reggeli, kora délelőtti órákban kifejteni még pihenten, a nagy meleg beállta előtt. Sokat tud segíteni a légkondicionálás, de bánjunk vele óvatosan. Ne legyen túl nagy a különbség a külső és a mesterségesen előállított szobahőmérséklet közt. Tartsuk távol magunkat a légkondicionálóból kiáramló hűvös levegőtől. Hűthetjük a testünket naponta többszöri zuhanyozással, vagy porlasztott vízzel is lefújhatjuk magunkat (pl. a vasalni való ruhák nedvesítéséhez használt kis porlasztóval). A test lehűlésekor a felmelegedés generálta panaszok szűnnek. Ez is mutatja, nem valódi rosszabbodásról (relapszus, shub) van szó.

  A bőr érzékenysége és a szervezet meleg tűrése vonatkozásában persze egyénenként nagy a különbség.

  Laza, természetes alapanyagú ruhák viselése javasolt.

  Továbbra is a melegnél maradva: figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Elsősorban a mennyiség a fontos, de az sem mindegy, mit iszunk. A víz, ásványvíz, teák, gyümölcslevek, rostos levek, limonádé, mind jó választás lehet. Ki mennyi kalóriát akar bevinni, a szerint választhat. Nem kell egyszerre sokat inni, inkább többször. Figyeljünk közben a só pótlására is. Az étkezést illetően a levesek nagyobb hangsúlyt kapnak ebben az évszakban. Egész évben javasolt az úgynevezett mediterrán típusú diéta, de nyáron ez fokozottan érvényes. A könnyű, de rostdús ételeket könnyebben emésztjük.

  Az előírt gyógyszerek használatának szükségességét a nyár nem változtatja meg. Bár a bőr alá adott immunmoduláló injekciók által okozott bőrpír a rövid ujjú ingekben és fürdőruhában mások számára is láthatóvá válik, és ez az injekciók kihagyására csábíthat, nem szabad engedni a kísértésnek, hiszen a védelem csak általuk biztosítható.

  Nem mindenkinek adatik meg, hogy minden nyáron együtt nyaraljon az egész család. Azért mindenképp érdemes törekedni arra, hogy együtt, egymásra figyelve töltsünk el valamennyi pihenő időt. Próbáljuk meg élvezni az együttlétet kicsit eltávolodva a mindennapok nyűgétől, bajától. Megengedve, hogy a család minden tagja élhessen kedvenc foglalatosságának is.

  Kellemes, gyógyító nyaralást kívánok!

  dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, SM-szakértő

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>