Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Sétálj, Mozogj – gyógytorna a falak mögött - Hogyan mozogjon és tornázzon egy SM –beteg?
  [2015.04.04.] - magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános
  Az SMS Üzenetben derűs hangú riportot olvashattunk a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Neurológiai Osztályához tartozó gyógytornász csapatról. Régi tervünk, hogy minél több sportolási, mozgáslehetőséget mutassunk be a magyarsminfo.hu oldalon is, ezért igyekszünk mi is bemutatni ezt a csapatot és az általuk javasolt mozgásformákat. Tartsanak velünk!

  Gyógytorna a falak mögött- a címben szereplő jelző kétértelmű, nem véletlenül. Egyrészt a kórház, bár szép kertje és tágas udvara van, mégis egy falakkal körbevett, zárt intézmény. A gyógytornát beutalóval, neurológus orvos javaslatára lehet igénybe venni.  Erről majd még szó lesz. De a gyógytornázási lehetőséget nemcsak a kőfalak határolják: sok beteg fejében, lelkében van gát a gyógytorna, mozgás, kimozdulás ellen. „Mert én beteg vagyok...”, „mert hideg van”, „mert mit fognak szólni”, „mi lesz, ha elesek, elbotlom”, „ki fognak nevetni” – és még számtalan kifogás, nehézség, akadály lehet, amit első lépésként igenis át kell lépni, az első „téglát ki kell venni a falból”.   Ebben segít most az olvasóknak a két fiatal és lelkes, odaadó, felkészült gyógytornász, Boros Erika és Bábel Vilma.

  Bemutatkozás után  azt kérdezem tőlük, kikkel foglalkoznak? Kik járnak a tornára?
  -Különböző stádiumú betegek vannak, a bejárósok között, van, akinél izomgyengeség, van, aki járásproblémákkal küzd, vagy egyensúly és koordinációs zavara van. Az is előfordul, hogy csak ún. gyengébb tünetei vannak, pl. oldalgyengeség, vagy alsó végtag gyengeség.  Minden alkalommal a beteg aktuális állapotához igazítjuk , egyénre szabjuk a feladatokat. Nagyon sokféle gyakorlatot, mozgásformát ismerünk, ezért tudunk válogatni.

  -Mi a motivációjuk, miért járnak a betegek a gyógytornára?
  -Fontos szempont, hogy a betegek mozgás iránti igénye mellett a társad kapcsolatok iránti vágyát is figyelembe vesszük, és 4-5 fős csapatokat, csoportokat vezetünk. Úgy válogatjuk össze a betegeket, hogy kb. egyenletes teherbíró képességük legyen. Ilyenkor nemcsak jobban tornáznak, de örömtelibb, oldottabb a légkör, motiváltabbak, jobb kedvük van. Ez megsokszorozza a mozgás amúgy is stressz csökkentő és szorongásoldó erejét, valamint természetesen az izom-és idegpályáknak is jót tesz a mozgás, nem beszélve a légzésről és a vérkeringésről.          

  -Csak a teremben lehet tornázni?             
  -A teremben vezetett gimnasztika-gyakorlatok, légzőtorna-gyakorlatok mellett az ún. nordic walking-ot is szeretettel ajánljuk a betegeknek. Erre alkalmas a kórházunk tágas udvara, ahol kiválóan lehet sétálni, ezért le is szoktunk menni, ahogy az időjárás engedi.  (Itt egy olyan sétáról, különleges járásról van szó, amikor két bottal segíti az egyén a mozgását, a haladását, ezáltal a felsőteste és a lába tehermentesebbé válik. A természetben való séta illetve a másokkal való együttlét itt is kifejti további áldásos hatásait. A nordic walkingról később egy külön cikkben, egy szakértő fog írni, a szerk. )        
  -A nordic walking mellett ajánljuk még az SM betegeknek az úszást, az aquafitnesst, a hypoterápiát, vagyis a gyógylovaglást, a lóval segített mozgás-terápiát. Gyakorlatilag bármilyen mozgásforma szóba jöhet, amit az „ezerarcú kór” miatt éppen végre tudnak hajtani. Az ún . aerob- mozgásokat, pl. az sok ugrálással, futással járó aerobic-ot nem szoktuk ajánlani. (A futással kapcsolatos tanácsokat lapunk Futás rovatában közöljük!)

  -Mennyi ideig tart a torna?
             
  -Egy –egy foglalkozás alkalmával kb. 40 percig tornáztatjuk a betegeket, úgy tartalékoljuk az erejüket, hogy utána még haza is tudjanak jutni, illetve az öltözésre, közlekedésre is maradjon erejük.  Egyébként azt javasoljuk, hogy bárki, bármikor, amikor jól esik neki, mozoghat sm –betegként is. Legjobb, ha többször, de keveset mozog, és nem egyben másfél órát edz. Az állapotától függően mozoghat akár ágyban, polifoam-on.           

  -Mi történi,, ha valaki ágyhoz kötötté válik, akár átmenetileg is?          
  -Akkor is kell mozogni, vagy ha teljesen mozgásképtelen az illető, vagy egy-egy testrésze, akkor azt át kell mozgatni. A hozzátartozó, gyógytornász segítségét kell igénybe venne, hogy ne romoljon az állapota, ne szűköljön be az ízületi mozgás.           

  -Hogyan zajlik egy torna-foglalkozás?           
  -Az a tapasztalatunk, hogy a betegek, bármilyen korúak is, szereik, ha változatosak a gyakorlatok. Ha van közötte állva bordásfal melletti gyakorlat, vagy fekvős, gerincgyakorlat, esetleg légző gyakorlat. Fontos a friss levegőn levés, ezért a nordic walking vagy sima séta miatt le szoktunk menni az udvarra is, ahol a természeti és épített környezet szintén változatosságot nyújt számukra.           

  -A torna mit ad a betegeknek a mozgás élményén kívül, mi  a tapasztalatuk?         
  -Sokszor tapasztaljuk, hogy a betegek pszichésen „megbillennek”, átmenetileg labilissá válnak. A betegség során sokszor beszűkülnek a lehetőségeik, nem tudják ellátni korábbi feladataikat, a környezetük nem mindig fogadja el ezt, illetve nem értik meg. Ezért sokszor családi és párkapcsolati válsággal is küldenek, az egészségügyi problémáik mellett. Ezért a torna és az itt elérhető ún. társas támasz fontos lesz számukra a mentális-szellemi egészségük miatt is. A legtöbb betegünk 30-40 éves, amikor a gyermeknevelés, a munkában való helytállás és a társadalom által támasztott elvárások a legerősebben hatnak az emberekre. Ha ilyenkor betegszenek meg- márpedig az sm ilyenkor derül ki sokszor- az nagyon nehéz helyzetet tud okozni. A gyógytornászok azonban jól érzékelik ezt a helyzetet, és mivel nem magukban, hanem ún. team-ben dolgoznak az orvosokkal, nővérekkel, dietetikussal, stb. ezért komplex terápiát tudnak javasolni. Akár az intézetben dolgozó pszichológus segítségét is igénybe vehetik. De leggyakrabban természetesen a saját kompetenciájuknak megfelelően segítenek, a személyes gyógytornáztatás mellett tovább kísérik a beteget otthonában is, pl. egy papírra, leírják a gyakorlatokat a betegek otthoni gyakorlását elősegítve, vagy adnak egy DVD-t, amin nordic walkingról lehet tájékozódni. Az a lényeg, hogy ne sablon-feladatot kapjanak a betegek, hanem személyre szabott tanácsokat nyújtsanak nekik.             

  -Milyen jó megoldásokat ismernek sm-betegek mozgásos szokásaiból?           
  -Nagyon sokfélék a betegek, akik hozzánk járnak, de néhány motívumot fel tudunk sorolni, hogy követni lehessen őket. Van például, aki nem szeretne a betegtársaival, egy kórházban mozogni. (Bár a tornaszobában egyáltalán nincs kórházi hangulat, sőt kifejezetten wellness-központ érzése van ott az embernek- a szerk.) Szóval ők inkább saját maguknak berendeznek egy tornázó-helyet otthon, és egyedül tornáznak. Nekik számos DVD-t, YouTube- os videót, leírt gyakorlatsort tudunk javasolni, de a lényeg, hogy rendszeresen, gyógytornász és orvos kontrollja alatt végezzék a gyakorlatokat. Itt is fontos a mértékletesség és a fokozatosság:  nincs szükség méregdrágán berendezett torna-v. klubszobára, még eszközre sem kell költeni. sokaknál elég egy szivacs, egy háttér-zene, és kellemes hőmérséklet, már tudnak is mozogni. Van egy nőbetegünk, aki már 60 éves elmúlt, és amikor megtudta, hogy SM-beteg, hosszú időre szinte teljesen elzárkózott  a külvilágtól. Hozzánk sem járt be, pedig a mozgás javított az állapotán. Most már újra tartjuk vele a kapcsolatot, kiderül, hogy nem adta fel, hanem fit ballal, szalagokkal, de eleinte segédeszköz nélkül, de otthon tornázott, folyamatosan edzette magát, a saját körülményeihez képest. Nem lett mozgássérült, pedig volt rá esélye, ha elhagyja magát, hogy akár véglegesen kerekesszékes lehet.  Egy másik betegünk megoldása is érdekes és követésre méltó lehet: a karácsony előtti ún. SM_ napon ismerkedtek meg vele is a betegek. Látszólag nem is tűnt fel senkinek, hogy ő sm-es, mert annyira jó állapotban van. Mi a titka? Ő például szintén rendszeresen mozog, és akaraterejét mi sem jelzi jobban, hogy ha nem tud aludni, akkor az álmatlan hánykolódás és tévénézés helyett tornázni kezd, ettől fittebbb lesz, de el is fárad, így végül visszaalszik- két legyet üt egy csapásra. A titok tehát egyszerű: folyamatos gyakorlatok plusz akaraterő!           

  -Miként segíthet a család egy betegnek e téren?           
  -Már beszéltünk arról, hogy a családi nehézségek esetén milyen jó a mozgás, a közösségben végzett fizikai aktivitás. Ugyanez igaz fordítva is, a családi támogatás, biztatás, a férjek- feleségek torna-foglalkozásra való elkísérése, vagy bármilyen hozzátartozóval való közös részvétel erősítheti, támogathatja a beteget.           

  -És úgy tudom, van egy egészen speciális fejlesztésük, család és torna témájában, mi is az?           
  -Igen, mi engedélyezzük azt, hogy a kisgyermekes anyukák gyereküket is elhozzák a tornára. Figyelünk rájuk, bevonjuk őket, a biztonságukra is ügyelünk, és persze az anyukával mint beteggel odaadással foglalkozunk, a kisgyerekével együtt. Mivel ketten vagyunk gyógytornászok, ezért tudunk egymásnak segíteni, csoportot megosztani, klubot vezetni. A kisgyerekekkel való foglalkozás is plusz feladat, amit örömmel végzünk, mert látjuk, hogy ezzel is a betegeknek segíthetünk.

  A beszélgetés végén e sorok írója megtekinthetett egy tornáztatást. Itt a kellemes hőmérsékletű terembe, érdekes labdák, szalagok és polifoam matracok közé lépett be egy 30 év körüli fiatal hölgy. Derűsen, oldottan beszélgettek, majd elkezdődött a foglalkozás. Mindvégig kellemes hangulatban, a beteg igényeinek, visszajelzéseinek figyelembe vételével, kellő határozottsággal, de barátságosan hangzanak el a vezényszavak, utasítások.  Nem is vezényszavak, inkább kedves kérések, határozott, szakmaiságról árulkodó nyugalommal. Öröm látni ilyen szakembereket, akik ilyen lelkesen és hivatástudattal dolgoznak, és tudásukat megosztják az emberek jobbléte érdekében.  Köszönet a riport elkészítéséért. Azt hiszem, itt az ideje kilépni a tornaszobából és a jegyzetfüzetet letéve a régi jó szlogennek szót fogadni:

  Egy kicsi mozgás mindenkinek kell,
  A karosszékből álljanak most fel!
  Ez a kis torna néhány percen át,
  Ne tessék félni, senkinek sem árt!
  Ez a kis torna, ugye jólesett?
  Mindenki frissebb, fiatalabb lett!
  Ez a kis torna néhány percen át,
  Ne tessék félni, senkinek sem árt!    

  Fülöp Hajnalka

  Tekintse meg: Fuss ha tudsz c. írásunkat itt!

  Galéria

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>