Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - Konduktív mozgásfejlesztés SM betegeknek
  [2011.05.05.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Megjelent a Magyar Sm Betegekért Alapítvány és a Nemzetközi Pető Intézet SM betegek számára készült otthoni rehabilitációt segítő DVD-je.

  A video elérhető a YouTube-on is, HD minőségben, teljes képernyőn nézhető módon, egy órányi műsorban >>

  ‘ - A sclerosis multiplex gyakran okoz mozgászavart, mozgáskorlátozottságot, ezért a gyógyszeres kezelés mellett kiemelkedő szerepe van a gyógytornának.- mondta el lapunk szakértője, dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos.
  “- Hatása komplex, az összes izomműködést kedvezően befolyásolja. A gyógytorna karbantartja az izmokat, megtanít arra, hogyan használjuk ki a meglevő erőnket, kapacitásunkat. Megelőzi, lassítja a károsodott beidegzésű izmok sorvadását. Segítségével javítható a mozgások finom összehangolása, a mozgás koordináció. Gyakran előforduló panasz a spaszticitás, vagyis az izomtónus kóros fokozódása, ami fájdalommal is járhat. Rendszeresen végzett lazító-nyújtó gyakorlatokkal ez enyhíthető. Elkerülhetők az izomlazító gyógyszerek, vagy azok dózisa csökkenthető.
  A megváltozott mozgás rendellenesen terheli az ízületeket, azokban fájdalmas kopások, elváltozások alakulhatnak ki. Gyógytornász segítségével ez is korrigálható. Ha van rá mód, a segédeszközök használatának tanulásakor is érdemes a gyógytornász tudását igénybe venni. Így megakadályozható helytelen testtartások kialakulása, melyek újabb fájdalmak forrásai lehetnek. “

  Jól rímelnek a főorvosnő szavaira Urbán Judit,a Pető Intézet csoportvezető konduktorának tanácsai , aki 20 éve foglalkozik SM betegekkel. Urbán Judit szakmai vezetőként gondozta a DVD anyagait.

  “A konduktív therápia kifejezetten idegrendszeri sérülések miatti mozgássérültek komplex rehabilitációja, illetve nevelése. Kicsit furcsa, hogy a “nevelés” szót kell használnom, lévén, hogy felnőtt emberekről van szó, mégis helyes “nevelésről” beszélni, mivel itt a megváltozott életkörülményekhez kell igazodni, ezt kell megtanulniuk.”
  Dr. Mátyás Klotild szerint az SM beteg gyógytornájánál figyelembe kell venni, hogy a „túlfáradás” káros. A teljes kapacitás kb. 70%-át érdemes igénybe venni. Ez hozzávetőleg a fáradtság érzésének megjelenése. Ekkor pihenés szükséges, ez után lehet folytatni. Érdemes úgy kialakítani a napirendet, hogy pihent állapotban kerüljön rá sor. Jellemző tünet a kóros fáradékonyság, ami a test felmelegedésével fokozódik. (Ez egyébként az összes panaszra, tünetre érvényes.) A tornát ezért kellemes – inkább hűvös, de nem hideg! - hőmérsékletű szobában, könnyű, kényelmes ruhában jó végezni.
  Még egy fontos dolog: TORNÁZZON RENDSZERESEN!- teszi hozzá dr.Mátyás Klotild, neurológus főorvos.

  Mi szerepel a DVD-én?

  Otthon, akár ülve, akár fekve is végezhető gyakorlatok, konduktor támogatásával, betegek mutatják be. Hiteles, érzékeny, hiánypótló anyagot kaptak a betegek ezzel a DVD-vel, a gyakorlatosorozat és tanácsok bemutatásával. Vannak SM betegek, akik esetleg a nem megfelelő segédeszközük miatt, vagy más okból fáradékonyabbak, a mozgás nehezükre esik. Ezekkel a gyakorlatokkal elérhetik, hogy frissebbek, jobb mozgásúak lesznek. A Sejtmag magazinban írt cikkében Urbán Judit részeltesen kitér arra, hogy hogyan alakítsanak ki a betegek napirendet, és hogy hogyan válasszák ki a megfelelő segédeszközt a mozgásukhoz.
  A konduktív terápia lényeges eleme, hogy megfelelő napirendbe iktatva, következetesen, rendszeresen kell végezni a feladatokat
  Mivel az SM progrediáló, azaz fokozatosan romló betegség, ezért már az is komoly eredmény, ha sikerül a beteg állapotának fenntartása.

  Sok sikert és jó kedvet kívánunk a mozgásgyakorlatokhoz!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>